permet-te sentir totes les teves emocions

No hi ha emocions bones i emocions dolentes. Això és el que a molts ens van fer creure. Som animals, i les emocions tenen un sentit biològic, evolutiu d’existir. Són el llenguatge de comunicació entre el nostre inconscient i el nostre conscient per a sobreviure como a individu i como a espècie. Una emoció és la traducció corporal d’un pensament (bé conscient, bé inconscient); una interpretació de la realitat percebuda basada en una memòria gravada en l’hipocamp del nostre cervell.

Per exemple, si percebem alguna cosa com a un atac a nosaltres mateixos, o a alguna cosa o persona que considerem nostra, sentirem l’emoció ira, en el grau que sigui. La funció de l’emoció ira és: posar límits. Quan ignorem o disfressem d’altres emocions les emocions reals que sentim, això afecta al bon funcionament dels nostres òrgans i/o estructures corporals. Depenent del conflicte experimentat, afectarà a un òrgan o estructura o a un altre. I, mantenir les emocions ignorades o disfressades en el temps, ens porta a emmalaltir. La gran majoria de les malalties són l’expressió física d’un conflicte emocional no resolt.

Quan sentis una emoció, permet-te sentir-la. Des d’un estat de neutralitat. Simplement observa-la de manera objectiva, sense cap tipus de judici. Desenganxa’t d’ella per un moment. Sigues l’observador. Què sents exactament? On ho sents en el teu cos? Quina forma té? De quin color és? Abraça a aquesta emoció com si abracessis a un nen petit. Dóna-li la benvinguda. Reconforta-la. Accepta-la en tu. No oposis resistència. Simplement flueix.

Quan et permets sentir una emoció, en pocs minuts es dilueix.

I quan s’ha diluït, aleshores pots; si vols, analitzar des del teu cervell racional, de què et volia informar aquella emoció, què et volia dir. I des de la calma del moment, crear un pont de comunicació entre l’escorça prefrontal del teu cervell i el petit cervell que també tens en el teu cor, per a decidir conscientment com vols i com actuaràs davant aquella situació, conflicte o experiència vital. Estaràs actuant en coherència emocional; el sentir, el pensar i el fer estaran alineats. Acció des de la part creadora de meu ésser, versus reacció des de la programació inconscient de la meva ment. Principi bàsic per a permetre a la saviesa del meu cos mantenir-se en equilibri.

No em creguis perquè sí. Et convido a practicar-ho i comprovar-ho per tu mateix@.

Roser Vinyet

roser@summacoaching.com